Monday, January 24, 2011

Atomvåpenmotstander Ole Kopreitan er død

Dagsavisen, 24. januar, 2011
 
Slik kjenner mange Ole Kopreitan: med sitt fredsbudskap og sin vogn i Oslos gater.
Slik kjenner mange Ole Kopreitan: med sitt fredsbudskap og sin vogn i Oslos gater. Foto: Scanpix

Norges mest kjente atomvåpenmotstander, Ole Andreas Kopreitan, døde søndag. Han ble 73 år gammel.

ntb i dag
Svært mange har møtt Kopreitan med sin ombygde barnevogn på Karl Johan. Han hadde et brennende fredsengasjement, og solgte buttons og plakater med klare budskap. Ikke minst i kampen mot atomvåpen.

Kopreitan var en av de første som satte kampen mot apartheid på den politiske agendaen. I 1964 stormet han, sammen med 50 ungdommer, tennisbanen på Madserud for å stoppe tennislandskampen mellom Norge og Sør-Afrika. Han ble senere dømt for sivil ulydighet, men aksjonen skapte internasjonal oppmerksomhet. En demonstrasjon mot Vietnam-krigen på Eidsvoll på selveste 17. mai skapte også oppmerksomhet.

Politikk


På 60-tallet var han leder for Sosialistisk Ungdomsforbund (SUF), og senere ble han partisekretær for moderorganisasjonen Sosialistisk Folkeparti.
På slutten av 60-tallet oppsto det en splittelse der maoistene i ungdomspartiet sto mot moderpartiet. Kopreitan prøvde å lage et tredje alternativ, men trakk det korteste strået, og forsvant dermed ut av partipolitikken.
Etter bruddet med Sosialistisk Folkeparti ble han aktiv i Folkebevegelsen mot norsk medlemskap i Fellesmarkedet (EEC). Han fikk æren for å ha bygget opp organisasjonen til en omfattende folkebevegelse.

Nei til atomvåpen

Ole Kopreitan vil likevel først og fremst bli husket for sin innsats som leder for organisasjonen Nei til Atomvåpen. Han har vært aktiv i organisasjonen fra stiftelsen og fram til nå.

Han har vært organisasjonens ansikt utad og organisatorisk leder innad, og var sist på jobb i Nei til Atomvåpens lokaler torsdag. Kopreitan deltok også i internasjonale fora for atomnedrustning og var de frivillige organisasjonenes representant i FNs nedrustningsprogram.

I 2002 ble aktivisten tilkjent 60.000 kroner i erstatning og oppreisning fordi han var blitt utsatt for ulovlig overvåking. Innsynsutvalget konkluderte med at den ulovlige overvåkingen hadde funnet sted i 22 år.

Samme år fikk han Zola-prisen, utdelt av Foreningen til fremme av sivilt mot.
Ole Kopreitan ble født 19. september 1937 i Stavanger. Han vokste opp på Hitra og utdannet seg til lærer ved Sagene lærerskole, men praktiserte aldri som lærer.
Post a Comment